Földtani Kiállítás

A Földtani Kiállítás alapját Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye képezi, amelynek létrehozását a Magyar Állami Földtani Intézet alapításakor, 1869-ben Ferenc József császár és király rendelte el. A 23 tematikus gyűjtemény egyedi leltározott állománya több mint 180 ezer tétel. A gyűjtemények a magyar földtani kutatás alapvető tudománytörténeti emlékeit, ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat és fényképeket őriznek.
 
A kiállítást és a Lechner Ödön tervezte, 1900-ban felavatott magyaros szecessziós stílusú műemléképület látogatása kizárólag munkanapokon, vezetéssel, előzetes (legalább egy héttel a tervezett látogatás előtti), emailen történő bejelentkezés után lehetséges. A belépés ingyenes.
Az intézet részt vesz a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen, az érdeklődők szeptember 3. hétvégéjén előzetes regisztráció után látogathatják meg az épületet. A jelentkezés módjáról a rendezvény előtt a www.mfgi.hu honlapon és Facebook oldalunkon adunk információt.
 
Bejelentkezés és információ
 
Cím: Budapest XIV. ker., Stefánia út 14.)

Kiállítások

450 millió év emlékei – Magyarországról

A Magyarország földtörténete kiállítás a szilurtól napjainkig mutatja be a mai Magyarország és a Kárpát-medence területén található földtörténeti emlékeket.

Múltunkról – A magyar geológia történetéből

A magyar geológia története kiállítás átfogó képet nyújt tudományunk fejlődéséről és nagyformátumú személyiségeiről.

Szépség és érték – Ásványok, ércek Magyarországról

A Magyarország ásványai és ércei kiállításban egyaránt nagy megelégedéssel töltheti idejét a szépséget kereső és az ásványi nyersanyagok iránt érdeklődő látogató.

Tasnádi Kubacska András emlékkiállítás

Tasnádi Kubacska András a föld- és ásványtani tudományok akadémiai doktora, a természettudományi muzeológia és ismeretterjesztés vezéralakja.

 
 

Világító ásványok – A Cherepy gyűjtemény

Káprázatos színekben pompázó ásványok, melyek a világ egyik legnagyobb fluoreszkáló ásványokat tartalmazó lelőhelyéről (Franklin- és Sterling bánya, New Jersey, USA) származnak.