A kutatások során keletkezett magminta-állomány kezelése

Témavezető: Dr. Maros Gyula
Cím: 1143-Budapest, Stefánia út 14.
Telefon: (+36-1-)251-0999/116
 
A mélyfúrási magmintagyűjtemény 2012. január 1-jétől a Magyar Állami Földtani, Geofizikai és Bányászati Adattár (MBFH, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal) részeként működik. A magmintagyűjtemény fenntartásának célja a Magyarország földtani megismerése és a bányászati célú kutatás során begyűjtött, valamint a jövőben begyűjtendő, fúrásokból és a felszínről származó kőzetanyag szakszerű tárolása, hosszú távú megőrzése és a szakemberek részére a hozzáférés biztosítása. A magminta-gyűjtemény működtetését az MBFH biztosítja és koordinálja, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) szakmai közreműködésével.
 
A magminta-gyűjtemény kezelésének, hozzáférésének ügyrendjét az MBFH Elnökének 3/2012. (VI. 29.) utasítása szabályozza. A magmintagyűjtemény szolgáltatási díjairól az MBFH Elnökének 1/15/2007. sz. utasítása tájékoztat.
 
2011-től az MFGI célprojekt keretében folyamatosan végzi a magminta-gyűjtemények telephelyeinek felülvizsgálatát. A munka keretében minden mintaanyagot, annak azonosítása és állapotfelmérése után lefotózunk és raktári helyéről térinformatikai adatbázist készítünk. A mintaanyagok adatbázisa az Intézet fúrási adatbázisának részeként érhető el (Geobank).
 
2014-től Magmintaraktár portált üzemeltetünk (mfgi.hu/magmintaraktar). Ezen keresztül térképi és adatbázisban történő keresés valósítható meg. A keresés eredménye Magszemle igényléssé alakítható, amely közvetlenül fel is adható az Intézet és az MBFH részére. A Portálon szintén megtalálható a szolgáltatások díjait tartalmazó és a raktárak működését szabályozó dokumentum.
 
Mi a teendő, ha a magmintaraktári szolgáltatást szeretné igénybe venni? Lépjen be a Magmintaraktár portálra!