6.10. Levegőben szállított por integrált mágneses, geokémiai és ásványtani vizsgálata

Pályázat Címe: Levegőben szállított por integrált mágneses, geokémiai és ásványtani vizsgálata
Támogató szervezet: OTKA
Futamidő: 2009 - 2012
Konzurciumvezető intézmény:  
Partnerintézmények: MTA Geokémiai Kutatólaboratórium, Miskolci Egyetem Ásványtani Tanszék, Belgrádi Egyetem Bányászati Fakultás Geofizikai Tanszék, Szerb Geodéziai Hatóság Paleomágneses Laboratóriuma 
MFGI projektvezető: Mártonné Dr. Szalay Emő
Résztvevő kutatók: Mártonné Dr. Szalay Emő, Imre Gábor

 

A Paleomágneses Laboratórium az utóbbi években foglalkozik a környezetszennyezés és bizonyos mágneses paraméterek kapcsolatával is. E területen elért és publikált első eredmények nyomán elnyert OTKA támogatás lehetővé teszi ilyen irányú kutatásaink folytatását 2012-ben.

Az OTKA projektben konzorciumi partnerünk a MTA Geokémiai Kutatólaboratóriuma és együttműködő partner a Miskolci Egyetem Ásványtani Tanszéke. Nemzetközi együttműködésben egy TéT projekt keretében a Belgrádi Egyetem Bányászati Fakultás Geofizikai Tanszékével és a Szerb Geodéziai Hatóság Paleomágneses Laboratóriumával működünk együtt.

A győri, veszprémi és miskolci környezetvédelmi állomások által üzemeltetett PM10 szálló por minták mágneses vizsgálata. A konzorciumi partner által telepített és üzemeltetett gyűjtőhelyekről származó (lehetőleg szemnagyság szerint frakciókra elkülönített) porminták mágneses szuszceptibilitásának mérése (és ásványtani vizsgálata, amelyet a kutatás keretében a Miskolci Egyetemen végeznek). 

Projekteredmények: 

  • Előadások és publikációk készítése illetve mérési eredmények kiértékelése 2012 utáni megjelentetés céljából.
  • 2012 folyamán környezetvédelmi állomások és a konzorciumi partner által telepített állomásokon gyűjtött levegőben szállított porok mágneses tulajdonságainak megismerése.