Fémkereső műszerek (UXO detektorok) működőképességének vizsgálata

Témafelelős: Csontos András

Az obszervatóriumi gyakorlattal járó tapasztalatok (mérőműszerek kalibrációjában szerzett jártasság, mágnes-mentes környezet kritériumainak ismerete, precíziós mérésekben szerzett rutin, stb.)  olyan berendezések vizsgálatát is elvégezhetővé teszik számunkra, amelyeket nem kifejezetten geofizikai céllal hoztak létre. Ilyenek például fém és bombakereső műszerek is. 

A fent említett műszereknek két családja használatos napjainkban:
  1. Az egyik csoport a mágneses tér függőleges komponensének gradiense alapján képes a talajban elhelyezkedő ferromágneses anyagok (tehát akár robbanó szerkezetek) helyének meghatározására. (1-es ábra) A mérési eredmények részletesebb vizsgálatával a tárgy mélysége is megbecsülhető. 
  2. A kisugárzott VLF (Very Long Frequency) hullámok vezetőkről való visszaverődésének segítségével képes meghatározni a céltárgy helyét és mélységét. (2. ábra) 
Mindkét eljárásnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A megrendelők általában mindkét metódussal működő berendezést használják. 
A műszerek működőképességének vizsgálata során először a gyártó által elvárt értékek meglétét ellenőrizzük, valamint gradiométerek esetén a műszereken szükséges szabályzásokat (szenzorok párhuzamosságának beállítása, erősítési tényezők kiegyenlítése, kalibrációs konstans beállítása) is elvégezzük. Mindkét műszercsoport esetére olyan eljárássorozatot dolgoztunk ki, ami a gyártó által minimálisan megkövetelt teszteknél alaposabban képes minősíteni a számunkra átadott műszereket. 
Például a Nemes és Társa Kft. részére végzett méréseink során Helmholtz-tekercsekkel és telepek egyenáramával ismert gradiensű mágneses tereket ébresztettünk, majd a műszereken megjelenő mérési eredményeket jegyzőkönyvben rögzítettük. A mért és számolt értékek összevetése alapján a műszer teljes mérési tartományának megfelelőségéről pontos képet kaphattunk.
A vizsgálati eredményekről tanúsítványt állítunk ki és a mérési jegyzőkönyveket átadjuk, amit a megrendelő pl. minőségbiztosítási céllal felhasználhat.
 
1. ábra. Vallon által gyártott EL 1303 D műszer
 
2. ábra Minelab gyármányú Mine Lab Explorer II.