Amerikai műholdpáros a Van Allen-övezetek kutatására

Augusztus 30-án állította Föld körüli pályára két új műholdját a NASA. A műholdak a Radiaton Belt Strom Probes (RBSP) nevű küldetésben vesznek részt. Feladatuk a Földet körülvevő, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó úgynevezett Van Allen sugárzási övezetek vizsgálata (1. ábra).

1. ábra. A Van Allen féle sugárzási övezetek (zöld ), középen a Földdel és a földi mágneses tér erővonalaival (narancssérga és kék) (Kép: NASA)

A bolygónkat úszógumi-szerűen körülvevő sugárzási övezetek egy belső, 600-tól 6000 km-ig terjedő, és egy külső, 65000 km-ig terjedő részből állnak.
A napkitörések hatására a sugárzási övezetek elektromosan töltött récskéi a Föld felé gyorsulnak. A felgyorsult részecskék megzavarhatják a műholdas kommunikációt és a felszíni elektromos hálózatokat, illetve megnövelhetik a nagy magasságban repülő gépek utasainak sugárterhelését is.

2. ábra. A Radiaton Belt Strom Probes (RBSP) műholdak fantázia rajza földkörüli pályán (Kép: NASA)

Az RBSP műholdpáros feladata, hogy a tervezett két éves működésük során, 600 km-től 37000 km-ig terjedő ellipszis pályán haladva, minden eddiginél pontosabb megfigyeléseket végezzenek a Van Allen-övezetekről és azok változásáról. A műholdak méréseikkel hozzájárulnak a minél pontosabb űridőjárási előrejelző modellek létrehozásához.

Linkek:

ürvilag.hu cikk

a küldetés saját honlapja

a küldetés a NASA honlapján