34. Nemzetközi Földtani Kongresszus

34th International Gelogical Congress

2012.08.05 - 08.10
Brisbane

Idén augusztusban az ausztráliai Brisbane-ben 34-ik alkalommal kerültmegrendezésre a
Nemzetközi Földtani Kongresszus (IGC), a földtudományi szakma egyik legnagyobb, 4 évente tartott nemzetközi találkozója.
A kongresszuson az intézet képviseletében Hámorné Dr. Vidó Mária igazgatóhelyettes vett részt előadással.

Az IGC megrendezése során a fogadó ország kiváltsága és feladata, hogy az IUGS-szel (International Union of Geological Sciences, t.i. a konferenciák között regnáló legmagasabb földtanii szövetség) közösen szakmai program szervezésével és stratégiák bemutatásával támogassa a tudományág képviselőit és döntéshozóit -  kormányzati szinten és a vállalkozói, ipari szférán belül is.

A kongresszust 2000-ben Pekingben, 2004-ben Firenzében, 2008-ban Osloban rendezték. 2012-ben Ausztrália (Brisbane) nyerte el a rendezés jogát. A nagyszabású esemény helyszínéül a város központjában lévő konferencia- és rendezvényközpont szolgált, 10000 fő befogadására képes létesítményeivel.

A konferencián körülbelül 5800 szakember vett részt. A szakmai program szimpóziumokon, kiállítók bemutatóin és rövid workshopokon való részvételre kínált lehetőséget. A mintegy 120-140 bemutató a konferencia ideje alatt folyamatosan megtekinthető volt, míg a workshopok többnyire a konferencia törzsidejét megelőző és követő napokon folytak.
Előadások 8:30-11:00 és 13:00-18:00 között voltak, hétfőtől péntekig pedig az alábbi, kiemelt témákban plenáris előadásokat tartottak:

1. Ásványvagyon kutatás a jövőnek, a növekvő népesség igényeinek kielégítése
2. Az energia a szén-dioxid által szorított világban
3. A Föld és az Ember: fáradhatatlan élet
4. Mit mond a földtani adat a múltbéli éghajlatról, és ennek vetülete a mai éghajlatváltozásra
5. Digitális világ - Az információrobbanás

Az előadások 37 szimpózium köré csoportosultak, és egy-egy szimpózium előadásait többnyire egy kiemelt félórás előadás vezette fel, amely a téma jelenlegi legégetőbb kérdéseit boncolgatta, általában meghívott előadóval.

Hámorné Dr. Vidó Mária augusztus 9-én tartott előadást, "A magyarországi kőszénvagyon újraértékelése" címmel. Előadását, illetve a vonatkozó MFGI projekt eredményeit a mintegy 200 fős hallgatóság érdeklődéssel fogadta. A kérdések, hozzászólások között kifejtették a digitális térinformatikai rendszerekhez és adatokhoz való  hozzáférés biztosítását.

A résztvevők között a fiatalabb generáció kisebb arányban volt jelen. Bevonásukat a szervezők az IGC mellett működő YES (Young Earth Scientists) konferenciával próbálták elősegíteni. A fiatal földtudományi szakembereket itt állásbörze várta, valamint a nagy ipari vállalatok (elsősorban a BHP Billiton) támogatásával szervezett előadások és programok.
 
Az IUGS Council ülések eredményei:

A kétnapos ülésen áttekintették az IUGS gazdálkodását, és a tudományos projektek eredményeit. A gazdálkodás stabilnak mondható, azonban ez csakis az egyszeri nagyobb támogatásoknak köszönhető. (A szervezetnek jelenleg 65 rendszeresen fizető tagja van.) Megvitatásra került a szervezet belső szabályozásának módosítása is.
A beszámolókban viszonylag kevés magyar vonatkozást említettek, de kitértek például az INHIGEO 2009-es budapesti ülésére.
A szakbizottságok, projektek és munkacsoportok tevékenysége között fel lehet fedezni átfedéseket, ám többségük tevékenysége mindenképpen hatékonynak és sikeresnek minősíthető a jelképes, átlagosan 5-6 kEuro/év költségvetésük tükrében.
Kiemelni az IGCP projekteket és a Rétegtani Bizottság munkáját lehet.

A második ülésnapon került sor az új tisztségviselők és a 36. IGC helyszínének szavazására. Ez utóbbit Delhi nyerte Vancouver-el szemben, jelentős előnnyel.
Az új tisztségviselők:
elnök: Roland Oberhansli (Svájc)
alelnökök: Marko Komac (Szlovénia), Yildirim Direk (USA).
főtitkár: Ian Lambert (UK)

A rendezvény a kapcsolatépítés, kapcsolatfenntartás, a földtudomány jelenlegi és középtávú fejlődési irányai szempontjából meghatározó. Az országok és tudományos szervezetek programjai, illetve a felvetett kutatási irányok egybeesnek az MFGI kutatási stratégiájával.
A világ vezető cégeinek megjelenése,  a földtudományi karrierépítés lehetőségei, a lendületbe került szakma új irányai, a megfiatalodott IUGS bizakodó hangulatot adtak e kiemelkedő földtani eseménynek, amelynek következő szervezője nem véletlenül a "felfedezetlen kontinens": Afrika - Fokváros lesz.

Képek és szöveg: Hámorné Dr. Vidó Mária