Földtudományos Forgatagon jártunk

Idén is a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont a Földtudományos Forgatagnak, melyen mintegy 2500 látogató vett részt november második hétvégéjén. A rendezvényt megelőzően, pénteken sajtótájékoztató keretében került sor a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, valamint a Magyarhoni Földtani Társulat közötti együttműködési megállapodás aláírására (1. fotó).
 
A rendezvényen 39 földtudományi kutatással foglalkozó hazai állami és akadémiai kutató intézet, nemzeti park, természettudományi gyűjtemény, felsőoktatási intézmény és vállalat mutatta be munkásságát és a földtudományok jelentőségét az érdeklődőknek. A Magyarhoni Földtani Társulat idén harmadjára mutatta be az „Év ásványát” (www.evasvanya.hu) és az „Év ősmaradványát” (www.evosmaradvanya.hu). A jövő évi nyertesek a mintegy 4000 érvényes szavazat alapján a Balatonites és a fluorit (2. fotó, készítette: Lantos Zoltán) lettek.
 
A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat sokszínű programokkal, interaktív bemutatókkal készült a rendezvényre.
 
Kakas Kristóf és Kercsmár Zsolt ismeretterjesztő előadást tartottak. Törökné Sinka Mariann folyékony nitrogénes kísérleteket mutatott be. Az általa készített, folyékony nitrogénnel lehűtött fagylaltnak a hideg idő ellenére is hatalmas sikere volt. Kovács Attila vízföldtani modell segítségével mutatta be a földalatti vízáramlás pályáját és sebességét.
 
Galambos Csilla a Google Earth alkalmazásként fejlesztett virtuális kiállítást mutatta be, ahol minden látogató megnézhette, hogy milyen őslénytani és ásványtani érdekességek kerültek elő lakóhelye közeléből, hogy aztán az MBFSZ Gyűjteményébe kerülve kutatási vagy kiállítási anyag váljon belőlük.
 
A játékos ismeretterjesztés jegyében évek óta újabb és újabb tematika szerint készítenek a Gyűjtemény munkatársai ismeretterjesztő társasjátékokat. Az idei év ásványáról, a kvarcról Péterdi Bálint készített földre rakható óriás társast a gyerekeknek. Az interaktív ősmaradvány- és ásványbemutatóban Bodor Emese Réka, Makádi László és Szappanos Bálint vettek részt. Piros Olga és Selmeczi Ildikó segítségével parányi ősmaradványokat nézhettek meg az érdeklődők a mikroszkóp alatt.
 
A nyersanyagkutatási irány és a bányászat sem maradhatott ki idén sem a programcsomagból. Érdekes bányászati kiállítóhelyekkel, bányászati témájú keresztrejtvénnyel, bányamentő készülékkel és vasútmodellel is készült Mednyánszky Miklós és Veres Imre. A legfontosabb nyersanyagokat és a nyersanyagok képződéséhez kötődő földtani folyamatokat mutatta be Katona Gábor, Mezei Éva, Oláh Enikő, Prakfalvi Péter és Varga Anett.
 
Köszönjük minden kedves érdeklődőnek, aki meglátogatta a 9. Földtudományos Forgatagot!