Őslénytani Vándorgyűlésen jártunk

A Magyar Őslénytani Vándorgyűlések történetében jubileumi alkalom volt az idei, huszadjára rendezte meg az MFT Őslénytani és Rétegtani Szakosztálya 2017. május 24-27. között a rendezvényt. Idén a Gerecsében, Tatán és Tardoson jártunk. Intézetünk részéről jelen volt: Babinszki Edit, Bodor Emese Réka, Budai Tamás, Kercsmár Zsolt, Lantos Zoltán, Palotás Klára, Piros Olga, Selmeczi Ildikó, Szabó Márton és Szappanos Bálint.
 
A négynapos rendezvény nulladik napja az őslénytani ismeretterjesztés jegyében zajlott. A tatai Kuny Domokos Múzeumba (link: http://kunymuzeum.hu/kuny-domokos-muzeum/eloadas-a-karpatok-sarkanyairol) látogattunk el, ahol Schmidtmayer Richárd Igazgató Úr fogadott bennünket. A 0. nap főszervezője a Kuny Domokos Múzeum részéről Kürthy Dóra volt, szakmai vezetője Virág Attila. A program lebonyolításában részt vett Intézetünkből Bodor Emese Réka és Szappanos Bálint. Az interaktív előadások témája az Év ősmaradványa, a barlangi medve volt, a bemutató anyagot a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Gyűjteménye biztosította. Három általános iskolás csoportot fogadtunk és egy nyilvános előadást tartottunk az érdeklődők részére. Összesen közel 100 résztvevőnek mutattuk be az őslénytan érdekességét. A Tatai Televízió is tudósított a programról.
 
A háromnapos szakmai blokkban a hagyományoknak megfelelően az első és harmadik napon hangzottak el szakmai előadások. A kollégák összesen 8 szekcióban 39 előadást tartottak és 14 posztert mutattak be. Ezek közül Intézetünk dolgozói 9 előadásban és 8 poszterben voltak érintettek.
 
A szakosztály vezetősége idén is díjazta a legjobb hallgatói előadásokat és posztereket. Hallgatói kategóriában első helyezett lett a részben Intézeti gyűjteményi anyagot feldolgozó Botka Dániel és megosztott harmadik helyezett lett az Intézeti anyagon dolgozó Mihály Lóránd, akinek az MFGI részéről a témavezetője Bodor Emese Réka.
 
A rendezvényt támogató Hantken Miksa Alapítványnak, Tardos Község Önkormányzatának, a Magyar Természettudományi Múzeumnak, a Kuny Domokos Múzeumnak és végül, de nem utolsó sorban a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően minden résztvevő szakmai ismeretekkel és szép élményekkel gazdagodva térhetett haza a Gerecséből.  
 
Bodor Emese Réka