A Duna-Ipoly Nemzeti Park Föld napi rendezvényén jártunk

Többéves hagyománya van a Duna-Ipoly Nemzeti Park Föld Napi rendezvényének, amire minden alkalommal szépszámú család látogat ki a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjébe. A szervezők mérései alapján idén egy nap alatt közel 2000 látogatót mozgatott meg a program.
Intézetünk ebben az évben is a Magyarhoni Földtani Társulattal közös sátorban mutatta be a földtan szépségét az érdeklődőknek. Programunkban kiemelt szerepet kapott az Év ősmaradványa: a barlangi medve, amiről interaktív foglalkoztatót állított össze Makádi László.

A barlangi medve fogai és ujjpercei mellett most az állat koponyáját is megnézhették a látogatók, miközben azt is megtudhatták, hogy ki hívta "a Kárpátok sárkányának" az állatot.
Az Év ásványa a kvarc lett, aminek bemutatásánál a bőség zavarával küzdöttünk, hiszen ez a földkéreg leggyakoribb ásványa. A bemutató foglalkozást összeállító Dr. Péterdi Bálint választása végül a műtermékek és valódi ásványok összehasonlítására esett, ami nemcsak a gyerekeknek, de a drágakövek iránt érdeklődő felnőtteknek is sok újdonsággal szolgált.

Idén az Év ásványi nyersanyaga a zeolit lett, ami nagyon jól kapcsolódik az intézetben évek óta zajló „Bányászat a környezetvédelem szolgálatában” programokhoz, ezért Dr. Bodor Emese Réka részt vett az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésben. A bátrak és a gyomorégéssel küzdők még meg is kóstolhatták a zeolit port.

Természetesen legnépszerűbb programunkat, a „Mamutsimogatót” sem hagytuk ki, így mindenki kipróbálhatta, hogy mi nehezebb: a mamut foga vagy csigolyája.