Az "Év ásványa és ősmaradánya" a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon

Az MFGI képviseletében Bodor Emese Réka is részt vett a március 11-12-én megrendezett 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, ahol  a Magyarhoni Földtani TársulatÉv ásványa és Év ősmaradványa” programjának bemutatásában közreműködött.

A programokat a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) 2015 második felében, Palotás Klára kezdeményezésére indította útjára. Céljuk a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés. Az idei évben a program koordinátori szerepét Bodor Emese Réka látja el.

Az MFT Ásványtan-Geokémiai Szakosztályának és Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetőségei minden ősszel három-három jelöltet állítanak. Ezekre a facebookon és a társulat honlapján szavazhatnak az érdeklődők. A nyertesek, mint a következő „Év ásványa” és „Év ősmaradványa”, kiemelt szerepet kapnak a következő év földtudománnyal kapcsolatos rendezvényein. 2017-es évben a kvarc és a barlangi medve lett a két nyertes, így ezekkel ismerkedhettek meg részletesen a 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál látogatói is.

A rendezvényen debütált az általános iskolások rajzainak vándorkiállítása, mely majd az év folyamán az MFGI Stefánia úti székházában is megtekinthető lesz. Az "Év ásványa és Év ősmaradványa" program 2017-es nyerteseiről többet megtudhatnak az érdeklődők a program honlapján kívül az MFGI Stefánia úti székházának első emeleti vitrinjéből is. Az ásványfesztivállal és az Év ásványa, ősmaradványa programmal az M1 "Ma délután" című műsora is foglakozott.   


Az "Év ásványát és ősmaradványát" bemutató vitrin az intézetben
(Fotó: Lantos Zoltán)