COST MINEA projektértekezlet Ljubljanában

2017. február 23-24-én került megrendezésre a COST MINEA projekt második Irányító Bizottsági Ülése, melynek a Szlovén Geológiai Szolgálat adott otthont ljubljanai székházában. Az eseményen Szabó Katalin képviselte az intézetet.

A 2016 márciusában elindult, 26 ország együttműködésével létrejött COST Action „Mining the European Anthroposphere” (MINEA) projekt célja az emberiség által termelt hulladékok újrahasznosításának elősegítése, különös tekintettel az építési-bontási hulladékokra, szeméttelepi hulladékokra, ipari- és bányászati hulladékokra, valamint erőműi pernyére. A projekt négy munkacsoportból áll, melyek feladata a következő:

1. munkacsoport: építési és bontási hulladékok hasznosítási potenciálja
2. munkacsoport: szeméttelepi és ipari/bányászati hulladékok hasznosítási potenciálja
3. munkacsoport: erőműi pernye hasznosítási potenciálja
4. munkacsoport: az első három munkacsoport munkájának integrációja, nyersanyag-osztályozás kidolgozása

Az Irányító Bizottsági Ülés mellett, melyen bemutatásra került az első támogatási periódus pénzügyi mérlege és a második támogatási periódus tervezett büdzséje, munkacsoportok értekezletei is zajlottak. Az intézet munkatársai a 2. és a 4. munkacsoport munkájában vesznek részt. A 2. munkacsoporton belül újonnan megalakult egy ipari/bányászati hulladékokkal foglalkozó alcsoport, mely soron következő, szeptemberi munkacsoport-értekezletének az Intézet ad otthont. A 4. munkacsoport munkáját az intézet munkatársai egy UNFC-alapú szabvány antropogén nyersanyagokra történő kidolgozásával, valamint egy, a hazai bányászati hulladékok osztályozásával foglalkozó esettanulmány elkészítésével segíti.

A beszámolót összeállította: Szabó Katalin


A Szlovén Geológiai Szolgálat székháza Ljubljanában