Intézeti képviselet a Nyersanyagellátási Munkacsoport ülésén

2017. január 26-án Dr. Horváth Zoltán földtani szakértő és főosztályvezető az Európai Bizottság Általános Növekedésért felelős Igazgatóságának (EC DG Growth) meghívására a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) képviseletében vett részt a Nyersanyagellátási Munkacsoport (Raw Material Supply Group - RMSG) ülésén, Brüsszelben.

Az egész napos értekezleten az Európai Bizottság nyersanyagszektorért, kutatásért, pályázatkiírásért, fenntartható környezetért felelős munkatársai, az ásványi nyersanyagokkal foglalkozó ipar (pl. IMA: Industrial Mineral Association), illetve a bányászat (pl. EUROMINES) egyes képviselői, továbbá minisztériumok (pl. Német, Osztrák Gazdasági Minisztériumok), földtani szolgálatok (pl. MFGI-MBFH, a német BRGM), szakmai szervezetek (pl. EuroGeoSurveys) és további intézmények delegált képviselői vettek részt.

A fő téma az elmúlt években a nyersanyagszektorban megvalósult Európai Innovációs Partnerségi (EIP RM), illetve a Stratégiai Megvalósítási Tervbeli (SIP) célok teljesülésének értékelése, valamint az újabb kihívásokkal kapcsolatos (pl. másodlagos nyersanyagok) tennivalók egyeztetése volt. Az EIP eszközei kapcsán többek között tengerentúli együttműködési példák kerültek említésre:  Dél-Afrikából négy együttműködés, továbbá kolumbiai példák a bányászat lehetőségeire irányulva.

A EUROMINES részéről elhangzott, hogy Európa-szerte számos konzultációt szerveznek, kezdeményező lépéseket tesznek a bányászat érdekeire fókuszálva, figyelembe véve a társadalmi, gazdasági viszonyokat is.
A EuroGeoSurveys részéről Nikolaos Arvanitidis kiemelte, hogy az Európai Bizottság finanszírozza a nyersanyagos projekteket, köztük a MINATURA projektet is. Megfontolandó mintaként idézte továbbá a svéd példát, ahol a projektek stratégiáját széles körű egyeztetések alapozzák meg. Említette a MINLEX és a MIN-GUIDE  projekteket is – utóbbiban az MFGI és az MBFH is érintett. Jelentős elemként hangsúlyozta a területfejlesztést, amely akkor működik jól, ha elegendő és megfelelő információ áll rendelkezésre az ásványi nyersanyagokra vonatkozóan. Végül kiemelte a bányászattal és területfejlesztéssel foglalkozó hatóságok és javaslataik bevonásának jelentőségét az európai döntéshozatalba.
A konferencia résztvevőit külön kérték, hogy tagországaik felé is kommunikálják a területfejlesztésnek, illetve az ásványvagyon-gazdálkodási szempontok figyelembevételének jelentőségét.

Az értekezleten elhangzottak összefoglalása ide kattintva olvasható


A helyszín: a Bizottság Belső Piacért, Iparért és Vállalkozásokért felelős részlege
 

Összeállította Dr. Horváth Zoltán