Könyvajánló

Budapest geokalauz

Megjelent az Intézet Tájegységi térképsorozatának legújabb kötete, amely fővárosunk és környékének földtani és vízföldtani érdekességeit mutatja be. A szerzőkkel a kötet születésének körülményeit elevenítettük fel.

Bár a sorozat többi kötete elsősorban a szakmai közönségnek szól, ez a könyv a nagyközönség felé is nyitni kíván. „Én ezt mindig picit népszerűsítő kiadványnak gondoltam – mondja Maros Gyula, a könyv egyik szerkesztője –, és az idők során alakult úgy, hogy majdnem mindenkinek szól. Mindenki megtalálhatja benne azokat a részletességű információkat, amiket a saját hasznára tud fordítani.”

A könyv megjelenésének előzménye Schafarzik Ferenc és Vendl Aladár 1929-es Geológiai kirándulások Budapest környékén című könyve, valamint ennek 1964-ben megjelent újabb kiadása. „Nincs új a nap alatt – folytatja Pelikán Pál, a kötet másik szerkesztője.  – Ha valaki figyelmesen végigolvassa a 29-es kiadványt, abban ugyanezek a szempontok érvényesülnek. Abban is vannak teljesen meseszerű fejezetek, például tájleírások. Ugyanakkor megjelennek az abszolút szakmai, precíz, pontos észleléses leírások is és a kettő közötti mindenféle átmenet.”

A kiadványnak talán a szakemberek számára legértékesebb része Budapest és környékének 1:50 000-es méretarányú földtani térképe. „2011-ben elindítottunk egy Budai-hegységi térképezési programot – meséli Maros Gyula –, ami az Intézet akkori átalakulása miatt félbeszakadt. Viszont nem akartuk veszni hagyni azokat az eredményeket, amiket akkor rövid idő alatt elértünk. Ekkor határoztuk el, hogy ráfókuszálunk olyan feltárásokra, amelyek a nagyközönséget is érdekelhetik és kiadjuk ezeket egy ilyen könyv formájában.” „Nem volt a teljes területen rendszeres térképezés – veszi át a szót Gyalog László, a kötet harmadik szerkesztője –, igazából egy-egy részterületet vettünk csak fel újra. A térkép gyakorlatilag egy kompiláció, ami a korábbi, szintén a Földtani Intézetben készült térképek alapján készült. Csak azokat a területeket vettük fel újra és részletesen, amik szerepelnek a részletesen bemutatott földtani objektumoknál.”

A 75 objektum között vannak földtani feltárások, vízföldtani érdekességeket bemutató helyek (fürdők, források és a fővárost ivóvízzel ellátó kutak) és vannak olyan helyszínek is, amelyek neve hallatán elsőre biztosan nem a geológia jut az ember eszébe, mint például az Országház, a WestEnd, a Dohány utcai zsinagóga, vagy Budapest metróhálózata.

A könyv első részében általános földtani és vízföldtani ismertető található: a területen előforduló barlangok, tanösvények, földtani alapszelvények, tavak, források és fürdők alapadatai szerepelnek benne részletesen. „Az az igazság, hogy a tájegységi térképmagyarázókba ilyen tartalmak nem szoktak bekerülni – emeli ki Budai Tamás sorozatszerkesztő –, mivel azok a könyvek, ezzel a könyvvel ellentétben száraz szakmai kötetek. Ennek a kötetnek azonban a közvetlen előzménye volt a Magyarország 200 000-es földtani atlasza, amelyben – szintén táblázatos formában – ezen adatok is szerepelnek az egész országra összegyűjtve. Ez egyébként legfőképp Gyalog Laci szorgalmát dicséri.”

Magyarország földtani atlaszához hasonlóan Budapest geokalauza is megtalálható már az Intézet térképszerverén, egy interaktív térképen.

Babinszki Edit

 

A 314 oldalas kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az Intézet könyvtárában (1143 Budapest, Stefánia út 14., mafi.library@mfgi.hu) igényelhető. Az Intézet szívesen fogad 5000 Ft/kötet felajánlást az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány (ELGA) részére.
Számlaszám: 10200892-31410618-00000000 K&H Bank