Állandó vízszint-monitorozás a Mátyás-hegyi barlangban

Intézetünk munkatársai idén júniusban vízszint- és vízhőmérséklet-monitorozó műszert telepítettek a Mátyás-hegyi-barlang legmélyebb pontján található Agyagos-tóba.


Az MFGI munkatársai (Rádi Károly, Bauer Márton, Gulyás Ágnes, Bujdosó Éva, Vadász Gergely és Nagy Péter) a barlang bejáratánál, leszállás előtt, a telepítéshez szükséges felszereléssel.
(Foto: Szerencsi J.)

A vízszintregisztráló műszert a már a tóban lévő lapvízmércéhez (szintező léchez) rögzítettük, miután annak a kikötését megerősítettük. A műszer 0 cm pontját a mérőléc 0 centiméteréhez igazítottuk, lehetővé téve a korábbi adatokkal való könnyebb egybevetést és a műszeres mérés vizuális ellenőrzését.


Fúrás a tóban. Új, erősebb rögzítőpontra kerül fel a mérőléc és a műszer. (Fotó: MFGI)

A műszer az Agyagos-tó vízszintjét regisztrálja nagy pontossággal. Az adatok vízföldtani, gravitációs és barlangtani kutatási célokat szolgálnak és megtekinthetőek lesznek az intézet Mátyáshegyi Gravitációs és Geodinamikai Obszervatóriumának oldalán.


A vízszintregisztráló műszer adatkábelének vége az általunk készített vízálló tokban, egy strandpénztárcában. (Fotó: Szerencsi J.)

Az első mérési eredmények. Az Agyagos-tó vízszintváltozása 2016. június 13. és november 18. között. A 0 cm a tóban korábban elhelyezett vízmérce 0 centiméterének felel meg.