Lezajlott a 2016-os iharkúti dínó-ásatás

Őslénytani szempontból kiemelkedő fontosságú a Csehbányai Formáció iharkúti ősgerinces maradványokat rejtő feltárása. Magyarország legfontosabb dinoszaurusz előfordulása különleges helyet tölt be a többi európai kréta lelőhely között.

A Magyar Dinoszaurusz–kutató Expedícióval az MFGI 2016/11.1-es projektje keretében idén intézetünk két munkatársa, Bodor Emese Réka és Makádi László vettek részt az ásatáson.

A projekt egyik célja a térség késő–santoni őskörnyezeti rekonstrukciójának pontosítása. Az egykori szövedékes folyórendszer áradásai során rakódott le az az üledékanyag, ami később kőzetté válva a jelenlegi kutatások fő tárgyát képezi. Az eddigi paleobotanikai vizsgálatok alapján a növényzetet a zárvatermők uralhatták már. Az ártéri erdőket a bükkfafélékkel rokonítható, mára kihalt, Normapolles–félék uralhatták, míg közvetlenül a folyóparton csavarpálmák élhettek. A növények őskörnyezeti igényei alapján meleg, csapadékos, szubtrópusi klímára következtethetünk. Legvalószínűbb, hogy csapadékosabb és szárazabb időszakok váltották egymást.
A 2016-os évi ásatásról Barta Boglárka beszámolója ide kattintva érhető el.


A 2016-os ásatáson előkerült, kivételesen jó állapotban megőrződött teknősállkapocs

A fényképeket a Magyar Dinoszaurusz–kutató Expedíció készítette.

Az ősállatok rekonstrukciós rajzait Pecsics Tibor készítette.