Nopcsa Ferenc emléktábla-avatás

Hosszas előkészítés után, 2016. június 17-én került sor intézetünk volt igazgatója, Nopcsa Ferenc (1877-1933) emléktáblájának felavatására Albániában.

Nopcsa Ferenc azon túl, hogy világszerte elismert őslénytankutató volt, földtani kutatásokat végzett Észak-Albániában, valamint az albán néprajz, nyelv és történelem leírásában is nemzetközi szintű eredményeket ért el. A századelőn végzet szakmai tevékenysége miatt személyét máig nagy tisztelet és elismerés övezi Albániában.

Az emléktáblát Magyarország Tiranai Nagykövetsége, Magyarország Shkodrai Tiszteletbeli Konzulátusa és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet állíttatta. Az előkészítő munkálatokban jelentős szerepet vállalt intézetünk nyugállományú munkatársa, Scharek Péter is.

Az emléktábla az észak-albániai hegyvidék csaknem 1800 m magasan fekvő, Qafe Thore nevű hágóján került felállításra. Az avatási ünnepséget Magyarország Tiranai Nagykövetsége szervezte. Az ünnepségen az albán katolikus egyház képviselője felszentelte az emlékművet, majd avatóbeszédet mondott Heizer Antal nagykövet, Kliti Hoti, Magyarország shkodra-i tiszteletbeli konzulja, Mimoza Halimi, az albán Külügyminisztérium Európa-főosztályának vezetője és Voltana Ademi, Shkodra polgármestere.
Az MFGI és egyben a Magyarhoni Földtani Társulat képviseletében Plank Zsuzsanna rövid beszédben méltatta Nopcsa Ferenc tudományos munkásságát, valamint beszédet mondott Kordos László geológus professzor, intézetünk nyugalmazott igazgatója is.  Az emlékműnél koszorút helyezett el Heizer Antal és Kliti Hoti a Nagykövetség nevében, Plank Zsuzsanna az MFGI és az MFT nevében, valamint Kordos László magánemberként.  Az ünnepségen részt vettek a shkodra-i és a Malesia e Madhe-i régió vezetői, a környező települések elöljárói, a helyi társadalmi szervezetek képviselői, illetve a Nopcsa Ferenc emlékét őrző helyi lakosok.

Fotók:
Fent: Plank Zsuzsa elhelyezi az MFGI és az MFT közös koszorúját
Lent: az ünnepség résztvevői