Megalakult a Minerals4EU Alapítvány

 

 

Brüsszel, 2016. március 4.

A Minerals4EU projekt nagy sikerét követően 2016. március 4-én hivatalosan is megalakult alapítványi formában az ún. „Minerals Intelligence Infrastructure for Europe” (Európai Ásványi Információs Hálózat). A nonprofit szervezet fő célja a hozzáférés megkönnyítése a hivatalos adatokhoz, ásványi nyersanyagokkal kapcsolatos információkhoz és tudásanyaghoz, valamint kapcsolati pontként működve segíteni az érintetteket.

A fő szolgáltatásai mellett az alapítvány fogja irányítani az ún. Európai Unió Ásványi Nyersanyag Tudásbázis (Europen Union Mineral Resource Knowledge Base) valamint az Európai Ásványi Információs Hálózat (European Minerals Intelligence Network) létrehozatalát, támogatva az EU-s szakpolitikákat és akcióprogramokat és biztosítva a tagállamok tudásanyagára épülő információt és szakértelmet. Továbbá a Minerals4EU Alapítvány ellát EU-s felkéréseket és javaslatokat készít EUs intézkedésekhez.

Az alapítványt vezetői testületének tagjai a legfontosabb állami és magánszektor legfontosabb szereplői közül kerülnek ki, lefedve az egész ásványi nyersanyag értékláncot, ezáltal elősegítve az EU versenyképességét az ásványi nyersanyag szektorban.

Háttér:
A Minerals4EU projekt keretében létrejött az ún. Európai Ásványi Nyersanyag Tudás Adatplatform (European Minerals Knowledge Data Platform), mely magába foglal ásványi nyersanyag adatbázist, térkép-megjelenítőt, évkönyvet (European Minerals Yearbook), mely az első megbízható forrás az európai ásványi nyersanyag kutatással és ásványi nersanyag statisztikákkal kapcsolatban.

További információ elérhető:

http://www.minerals4eu.eu
EuroGeoSurveys

Email:

claudia.delfini@eurogeosurveys.org
francesca.siciliano@eurogeosurveys.org

Telefon: +32 2 888 75 53

Fordította: Szabó Katalin (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet)