Eötvös Loránd munkásságához kapcsolódó dokumentumok a Világemlékezet listáján

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy Eötvös Loránd torziós ingával kapcsolatos munkásságához fűződő 3 dokumentumot az  ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezete Világemlékezet Programjának tanácsadó testülete a Világemlékezet részévé nyilvánított.
A testület október 4. és 6. között, Abu-Dzabiban tartott tanácskozásán 40 ország 47 dokumentumát jegyezték fel a Világemlékezet listájára. E 47 dokumentumból az MFGI elődintézményének tudós alapítója által létrehozott ingához az alábbiak kapcsolódnak:

  • 91 oldalas, német nyelvű, Eötvös által 1908-ban írt eredeti kézirat a torziós ingával kapcsolatos kísérletekről, amellyel elnyerte a Göttingeni Egyetem Beneke-díját (az intézet tulajdonában)
  • 17 oldalas, az USA-ban kiadott kereskedelmi brosúra 1926-ból (a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet tulajdona).
  • 12 oldalas, Magyarországon kiadott kereskedelmi brosúra a "kicsi eredeti Eötvös torziós ingáról", 1928-ból (a Magyar Tudományos Akadémia tulajdona)

Az intézet ezúton mond köszönetet a Magyar Tudományos Akadémia Levéltára, a Magyar Geofizikusok Egyesülete, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyarhoni Földtani Társulat, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány képviselőinek - közülük is kiemelten Dr. Késmárky Istvánnak és Szabó Zoltánnak -, hiszen ez a komoly elismerés közös, áldozatos munka eredménye.

A Világemlékezet részévé tett dokumentumok jelenleg az alábbi linkeken keresztül, elektronikus formában tekinthetőek meg. Emellett az intézet már szervezi az eredeti iratok kiállítását is, amelynek részleteiről a kedves Látogatók a weboldalon keresztül tájékozódhatnak majd.

Eötvös kézirata a a torziós ingával kapcsolatos kísérletekről

kereskedelmi brosúra a torziós ingáról

kereskedelmi brosúra „a kicsi eredeti Eötvös torziós ingáról”

Egyéb linkek:
Híradás az eseményről UNESCO weboldalán
Híradás az az mno.hu oldalán