Az Európai Földmágneses Hálózatok konferenciája Budapesten

Szeptember 16-18-a között intézetünk szervezte az Európai Földmágneses Hálózatok (MagNetE) hetedik konferenciáját, amely kétévente, más-más országban kerül megrendezésre. A MagNetE együttműködés, mely az az európai földmágneses hálózatokat egyesíti, 2003-ban jött létre.

Az együttműködés tagországai - köztük az intézetünk képviselte Magyarország is - kölcsönösen szolgáltatnak egymásnak mágneses adatokat a minél pontosabb regionális normáltérképek megszerkesztése és a tér szekuláris változásával összefüggő kutatások elősegítése céljából.


A MagNetE konferencia résztvevői az intézet székháza előtt. Kép: Koppán A.

A budapesti konferenciára Európa különböző országaiból közel 50 résztvevő regisztrált, akik 18 szóbeli előadásban és 17 poszteren ismertették aktuális méréseik eredményeit, valamint legújabb műszereiket, fejlesztéseiket. A konferencia keretei között bemutatásra kerültek az elmúlt évszázadok során keletkezett földmágnességgel kapcsolatos adatok és azokból a Föld mágneses terének változását leíró következtetések is.


Előadás a díszteremben. Kép: Koppán A

A konferencia során elvittük vendégeinket az intézet Tihanyi Geofizikai Obszervatóriumába is, ahol megtekinthették az ott folyó munkát és fejlesztéseket.


Látogatás a Tihanyi Geofizikai Obszervatóriumban. Kép: Danijel Šugar

A soron következő MagNetE konferencia vendéglátója a bécsi székhelyű Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMAG) lesz.

A MagNetE konferenciák korábbi helyszínei:

2003: GFZ Potsdam, Adolf Schmidt-Observatory for Geomagnetism, Niemegk
2005: Institute of Geodesy and Cartography (IGIK), Varsó
2007: Romanian Academy Institute of Geodynamics, Bukarest
2009: Finnish Meteorological Institute, Helsinki
2011: Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV), Róma
2013: Institute of Geophysics of the Academy of Sciences of the Czech Republic, Prága

Linkek:
7. MagNetE konferencia
Tihanyi Geofizikai Obszervatórium
ZAMAG