Csatlakozás az Európai Űrügynökséghez

Az Országgyűlés törvénybe iktatta csatlakozásunkat az Európai Űrügynökséghez (ESA)
 
 
 
 
2015. október 12-i ülésnapján az Országgyűlés elfogadta azt a három törvényjavaslatot, amely szükséges Magyarország Európai Űrügynökséghez (European Space Agency ESA) csatlakozásához. Ezek a következők voltak:
  • Az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmány,
  • Biztonsági megállapodás az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmány részes államai és az Európai Űrügynökség között a minősített információk védelméről és cseréjéről,
  • Hordozórakéta nyilatkozat az egyes európai kormányok az Ariane, a Vega és a Szojuz hordozórakétáknak a Guyana Űrközpontból történő hasznosításáról.
A Parlament döntését tartalmazó dokumentumot Magyarország képviselőjének letétbe kell helyeznie a francia Külügyminisztériumban. Ezzel válik majd hazánk az ESA 22. teljes jogú tagállamává.
 
Intézetünk hazánk PECS (Plan for European Cooperating State, ESA együttműködő állam) tagsága idején is dolgozott ESA-műholdak mérési adataival, melyekhez pályázati úton jutottunk hozzá. Ezek a Cluster, Venus Express, Swarm, műholdak. A teljes jogú tagság nagy lehetőség a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet számára, mert egyrészt több nemzetközi pályázatban való részvételt tesz lehetővé, másrészt olyan műholdak adataihoz is hozzáférést nyújt, amelyek csak teljes jogú ESA-tagországok kutatóit illetik meg.
 
Linkek: