VI. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés

Immáron 6. alkalommal került megrendezésre a Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés 2015. szeptember 10-12. között, aminek Ópálos (Románia) adott otthont és a rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke szervezte.

A rendezvényen közel 60 résztvevő képviseltette magát a kőzettan-geokémia különböző területeiről, megjelenítve a legrangosabb hazai kutatóintézményeket. Intézetünket Dégi Júlia, Király Edit, Kovács István János, Török Kálmán és Vígh Csaba képviselte.

A konferencia első napja plenáris előadással kezdődött, Jankovics Éva (MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport) mutatta be a vulkanológiai kutatások új eredményeit, a magmaképződéstől a kitörésig. A délutáni szekcióban további érdekes információkat tudhattunk meg a neogén-kvarter alkáli bazaltok képződéséről, a litoszféra olvadási oszloppal történő modellezéséről, a Csomád cirkon kristályainak (U-Th)/He geokronológiájáról és az ott feláramló gázok összetételéről. A szekció végét archeometriai előadások zárták, a metamorf eredetű csiszolt kőeszközök forrásterületnek bemutatásával. A nap végét poszter szekció zárta, ahol a szerzők 3-5 perces kiselőadásban hívták fel a figyelmet poszterükön bemutatott eredményeikre. Poszter szekcióban Vígh Csaba mutatta be a MINATURA 2020 projekt valamint a vulkáni kőzetekben található gránátok zónáinak vizsgálati eredményeit.

A második, terepi napon a résztvevők a Maros-völgy legfontosabb magmás és metamorf képződményeivel, és ezek bonyolult fejlődéstörténetével ismerkedhettek meg.
A harmadik nap előadásai között elsősorban a műszeres anyagvizsgálati módszerek képviseltették magukat. Intézetünkből Török Kálmán és Király Edit mutatta be a Soproni Csillámpala, valamint a magmás-metamorf gránátok nyomelem vizsgálatának új eredményeit, majd Kovács István a piroxének szerkezetébe beépülő szerkezeti víz és hidroxil (OH-) kimutatásának lehetőségeiről beszélt.

Két, intézetünkkel szoros együttműködésben tevékenykedő PhD hallgató is kiemelkedő eredményt ért el. Bíró Tamás az ELTE PhD hallgatója (konzulense Kovács István) a hazai ignimbritek kvarc kristályainak szerkezetébe beépülő víz szerepéről tartott előadásával elnyerte a legjobb fiatal előadónak járó díjat a résztvevők szavazatai alapján. Emellett Sendula Eszter, szintén az ELTE TTK PhD hallgatója (társ témavezetője Falus György) a második helyet szerezte meg az előadói kategóriában a szén-dioxid felszín alatti elhelyezésének kőzettani és geokémiai aspektusait bemutató előadásával.

Intézetünk tehát egy eredményes konferencia részvételt tudhat maga mögött, ráadásul a rendezőktől felkérést kapott a két év múlva esedékes Vándorgyűlés megrendezésére.

Szerzők: Kovács István János és Vígh Csaba