Goldschmidt Konferencia Prágában

Idén augusztus 15-21-e között Prágában került megrendezésre a Goldschmidt konferencia, amely a geokémiai szakterület legnagyobb éves nemzetközi seregszemléje. Intézetünk a jelen konferencián számos tudományos eredmény bemutatásával képviseltette magát (pl., a hazánk alatti földkéreg és földköpeny víztartalma, felszín alatti CO2 elhelyezés ásványtani és geokémiai aspektusai). A Geokémiai és Laboratóriumi Főosztály munkatársa, Dr. Kovács István János egy tudományos szekció megszervezésében is jelentős szerepet játszott. A 14f kódszám alatt „futó” szekció a Víz a kéregben és köpenyben: víztartalmú és névlegesen vízmentes ásványok nevet viselte (http://goldschmidt.info/2015/program/programViewThemes )

A szekcióba összesen 30 absztrakt érkezett, ami igen jelentős érdeklődésnek tekinthető. A szervezők összesen 13 szóbeli előadás bemutatására adtak lehetőséget, beleértve egy hosszabb összefoglaló jellegű „keynote” előadást is, amelynek megtartására Dr. Anne Peslier-t a NASA (USA) szakemberért kérték fel a szekció szervezői. Az összefoglaló előadás korszerű áttekintését adta jelenlegi ismereteinkről a víz óceáni és kontinentális területek alatti eloszlásáról a Föld felső köpenyében. Az egész nap folyamán tartó szóbeli szekciót igen jelentős érdeklődés kísérte és az átlagos 50 fős hallgatóság létszáma esetenként a 100-at is átlépte, ami az előző évek hasonló szekcióinak tükrében kiemelkedő látogatottságnak tekinthető.

A délutáni poszter szekciót is hasonlóan jelentős érdeklődés kísérte. Részben intézetünk sikere is, hogy az ELTE PhD hallgatója Bíró Tamás elnyerte az EMU poszter díját, amelyet a legjobb posztert bemutató 30 évnél fiatalabb kutató kapja meg. Tamás poszterét a nemzetközi zsűri 6 poszter közül ítélte a legszínvonalasabbnak. A poszter egy, intézetünk közreműködésével kifejlesztett új infravörös mérési eljárást mutatott be, amelynek segítségével hatékonyabban becsülhető az ingnimbritekben található kvarc fenokristályok szekezeti hidroxil (OH-) és molekuláris víztartalma (H2O). Ezek pontos mérésével fontos információkat nyerhetünk az ingnimbritek keletkezését illetően, és a módszer potencionálisan felhasználható lehet vulkáni piroklaszt üledékek korrelációjára is, amely hozzájárulhat a hazai ilyen jellegű képződmények pontosabb megismeréséhez is.

A szekció iránti érdeklődést mutatja az is, hogy az idén 100. születésnapját ünneplő rangos amerikai ásványtani folyóirat az American Mineralogist egy külön sorozatot szentel a témának. A „Special Collection” a „Víz a víztartalmú és névlegesen vízmentes ásványok” címmel vár tanulmányokat (http://www.minsocam.org/MSA/AmMin/special-collections.html) . Ennek apropóján az Innsbrucki Egyetem Professzora Roland Stalder és a Blaise Pascal Egyetem kutatója Nathalie Bolfan-Casanova mellett, intézetünk munkatársa Kovács István János is a folyóirat társ-szerkesztője lett.

Szerző: Dr. Kovács István János
Index-kép forrása