Őslénytani Vándorgyűlésen jártunk

2015. május 14. és 16. között rendezték meg a Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani és Rétegtani Szakosztályának 18. Vándorgyűlését a Bükkben, Varbó- Fónagyságban.

Intézetünk részéről jelen volt: Bodor Emese Réka, Budai Tamás, Kercsmár Zsolt, Makádi László, Palotás Klára, Piros Olga és Selmeczi Ildikó. Társszerzőként érintett volt Babinszky Edit.

Két előadói és egy terepi napon vettünk részt, ahol a kollégák 12 hazai és 2 külföldi intézmény képviseletében mutatták be az elmúlt év legérdekesebb őslénytani eredményeit.

34 szakmai előadás és 8 poszter közül 7 előadásban és 3 poszterben voltak intézetünk munkatársai érdekeltek. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet gyűjteményének anyagát idén sem csak az intézet munkatársai vizsgálták: összesen 8 előadás és 2 poszter foglalkozott részben vagy teljesen gyűjteményünk anyagával. Együttműködő kollégáink az MTM Őslénytani és Földtani Tár illetve Növénytár, ELTE Őslénytani Tanszék, MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport és MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport munkatársai vagy hallgatói.

Az első nap Vivi Vajda (Lund University, Swedish Museum of Natural History) mutatta be meghívott előadóként a kréta- paleogén határral kapcsolatos legfrissebb új-zélandi eredményeket.

A rendezvény második napja hagyományosan terepbejárás. A program során a Bükk nyolc érdekes feltárását keresték fel a résztvevők.

A harmadik nap végén került sor a hallgatók díjazására. Hallgatói kategóriában első helyezett lett Segesdi Martin, aki részben az MFGI gyűjteményében tárolt koprolitokat vizsgálta (konzulense az MFGI részéről Bodor Emese Réka) és második helyezést ért el Polonkai Bálint, aki az MFGI Echinodermata gyűjteményét vizsgálta (az Intézet részéről témavezetője Bodor Emese Réka, konzulense Selmeczi Ildikó).

Fotó: Főzy István