Hámor Géza emlékülés Tatán

Február 25-én Tatán emléktábla avatással egybekötött üléssel emlékeztünk meg Dr. Hámor Géza geológusról (1934–2007), a Magyar Állami Földtani Intézet 20. igazgatójáról, a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karának és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának professzoráról, a Magyarhoni Földtani Társulat egykori elnökéről és az ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum megbízott vezetőjéről.

A rendezvényt Weiszburg Tamás a Tatai Geológus Kert jelenlegi igazgatója, Baksa Csaba a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke, és Michl József, Tata polgármestere nyitotta meg.

Az ülés résztvevői először egy filmet nézhettek meg, amelyben újra hallhatták Hámor Géza professzor hangját, láthatták alakját, amint nézőit végig kalauzolja a Tatai Geológus Kertben.

A Hámor professzorral kapcsolatos emlékeiket felkért előadók (Halmai János, Hála József, Nagymarosy András, Hartai Éva, Selmeczi Ildikó) és bejelentkezett hozzászólók (Fiedler Ernő, Fuxreiter András, Cserny Tibor, Steiner Tibor, Kecskeméti Tibor) osztották meg a hallgatósággal.

Az emlékülést követően a résztvevők a Geológus Kertben emléktáblát avattak, ahol a Regionális Földtan Tanszék jelenlegi vezetője, Budai Tamás idézte fel Hámor Géza professzor alakját. Az emléktáblánál koszorút helyezett el a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Magyarhoni Földtani Társulat. Megemlékező gondolatait mondta el röviden Scharek Péter, Kordos László és Zimmermann Katalin is.

A család képviseletében Hámor professzor gyermekei Enikő és Tamás, menye Hámorné Vidó Mária, valamint unokaöccse Fiedler Ernő volt jelen.

A családtagok, egykori kollégák, tanítványok és barátok közös ebéddel zárták a rendezvényt.