DARLINGe - Danube Region Leading Geothermal Energy

A pályázat kereteiben hat országból (Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Románia) 22 partner — különböző földtani szolgálatok, egyetemek, ipar, területi energia- és fejlesztési ügynökségek, minisztériumok és önkormányzatok képviselői fog együttműködni a Duna Régió energiabiztonságának és -hatékonyságának fejlesztésében. A pályázat fő célja a meglévő, ám kiaknázatlan geotermikus erőforrások fenntartható felhasználásának népszerűsítése a távhő ágazatban.
 
A pályázat területileg érinti a Duna Régió középső és délkeleti részét, azaz a Dunántúl és az Alföld déli területeit, ÉK-Szlovéniát, É-Horvátországot, Bosznia-Hercegovina középső és É-i részeit, É-Szerbiát, valamint Románia Ny-i területét, összesen kb. 92 000 km2-t.

A projekt eredményeként növekedni for a geotermikus energiafelhasználás aránya a távhő ágazatban, ezáltal függetlenebbé téve a Duna Régiót a fosszilis energiahordozók importjától egy környezetkímélőbb megoldást alkalmazva.
 
A DARLINGe projekt (szerződés szám: DTP1-099-3.2) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (1612249,99 €) és az Előcsatlakozási Alap II (534646,6 €) támogatásával valósul meg.