Térhatású diapozitívok

Eötvös szenvedélyes fotográfus volt. Több száz térhatású felvételt készített törékeny üveglemezekre, amelyeket egy akkoriban eléggé elterjedt speciális prizmás szerkezettel lehetett nézegetni.

Az itt látható képeket kicsit átalakítottuk. A jobb és bal oldalt megcseréltük, így lehetõvé vált, hogy minden különös eszköz nélkül is 3-dimenzióban láthassuk õket. Ha rákancsalítunk a képernyõre, és bal szemünkkel a jobb, jobb szemünkkel a bal oldali képet nézzük, akkor középen megjelenik elõttünk a térhatású kép. A dolog kezdetben nehéz, de idõvel nagy gyakorlatra tehetünk szert.
Megéri a fáradságot.

A "Tre Cime" a Dolomitokban

Próbálja a képet az ábrán látható módon nézni. Könnyebben megy a következõ módszerrel : Tartsa ujját a szeme és a kép közé. Ha a képet nézi, az ujjából kettõt lát. Mozgassa az ujját elõre, hátra, a két ujj távolsága változni fog. Állítsa be a kezét úgy, hogy a két ujj a két kép közepére mutasson.

Most irányítsa tekintetét az ujjára. Így egy ujjat és a háttérben középen egy homályos térhatású képet fog látni Már csak rá kell fókuszálnia. Vigyázzon, hogy tekintetének irányát már ne mozgassa. Meg fog jelenni középen a térhatású kép.


További képek