Könyvtárak

2012 április 1-jén a Magyar Állami Földtani Intézet és a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet összevonásával létrejött a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Az intézmény továbbra is két telephelyen működik, így a könyvtárak is eredeti helyükön érhetők el. 

   Országos Földtani Szakkönyvtár    Országos Geofizikai Szakkönyvtár

Az Olvasók jobb kiszolgálása érdekében a katalógusaink közös felületen is kereshetők. Gyorskeresés esetén a keresés automatikusan mindkét adatbázisban történik.
 HUNTÉKA (online katalógus) 
Felhívjuk a figyelmüket, hogy a Geofizikai Szakkönyvtár könyvállománya maradéktalanul fel van dolgozva, a Földtani Szakkönyvtár feldolgozása folyamatban van.
 

A Hónap könyve 
Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet története 2. kötete, 1965-2012.
 A bemutató nagy sikerrel lezajlott a Geofizikai Szakkönyvtár szervezésében, 
az MBFH Konferenciatermében 2017. február 23-án.
(Columbus u. 17-23. fsz.)
A könyvet bemutatta: Bodoky Tamás és Polcz Iván.

Archívum (előző hónapok könyvei)

Legújabb kiadványaink: 

Gyalog László, Maros Gyula, Pelikán Pál (szerk.); Albert Gáspár, Budai Tamás, Budai Zsófia, Gál Nóra, Kercsmár Zsolt, Magyar Árpád, Palotás Klára, Selmeczi Ildikó, Tóth György:
Budapest geokalauza – Budapest Geoguide.
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), Budapest, 2016. 314 p.
(Magyarország tájegységi térképsorozata)      

  

Kercsmár Zsolt (szerk.); Budai Tamás, Csillag Gábor, Kercsmár Zsolt, Selmeczi Ildikó, Sztanó Orsolya: Magyarország felszíni képződményeinek földtana. Magyarázó Magyarország földtani térképéhez (1: 500 000).
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), Budapest, 2015. 62 p.
(Magyarország földtani térképsorozata – Geological Map Series of Hungary)             

Kercsmár, Zsolt (editor); Budai, Tamás, Csillag, Gábor, Kercsmár, Zsolt, Selmeczi, Ildikó, Sztanó, Orsolya:
Surface geology of Hungary. Explanatory notes to the Geological map of Hungary (1: 500 000).
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), Budapest, 2015. 66 p.
(Magyarország földtani térképsorozata – Geological Map Series of Hungary) 

Küldetésnyilatkozat (pdf formátumban)  
A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Országos Földtani és Geofizikai Szakkönyvtára — mint a föld- és rokontudományok egyedüli magyarországi szakkönyvtára — küldetésének tekinti hogy a könyvtári dokumentumokat (legyen az nyomtatott vagy elektronikus), Magyarország és szomszédos területeket is beleértve, a teljesség igényével gyűjtse, feltárja, rendszerezze, megőrizze és átadja kutatóinak, oktatóinak, a diákoknak és minden érdeklődő honpolgárnak.
Ezzel szolgálva a földtani és geofizikai kutatást, népszerűsítve a földtani és geofizikai tudományt, segítve más rokonterületről érkezetteket és bekapcsolódva a hazai és külföldi könyvtárközi dokumentumellátás rendszerébe is.
Szeretnénk olyan felhasználóbarát könyvtárat kialakítani, amellyel segítjük a tudományos kutatást, elméleti és gyakorlati oktatást, önképzést, művelődést, a jövő szakembereinek képzését.
A könyvtár együttműködik más felsőoktatási, kutatási és egyéb tudományos intézetekkel is és segíti a Magyarhoni Földtani Társulat valamint a Magyar Geofizikusok Egyesülete tevékenységét is.