Könyvtárak

2012 április 1-jén a Magyar Állami Földtani Intézet és a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet összevonásával létrejött a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Az intézmény továbbra is két telephelyen működik, így a könyvtárak is eredeti helyükön érhetők el. 

   Országos Földtani Szakkönyvtár    Országos Geofizikai Szakkönyvtár

Az Olvasók jobb kiszolgálása érdekében a katalógusaink közös felületen is kereshetők. Gyorskeresés esetén a keresés automatikusan mindkét adatbázisban történik.
 HUNTÉKA (online katalógus) 
Felhívjuk a figyelmüket, hogy a Geofizikai Szakkönyvtár könyvállománya maradéktalanul fel van dolgozva, a Földtani Szakkönyvtár feldolgozása folyamatban van.
 

A Hónap könyve áprilisban:

Démidoff, Anatole de: Voyage dans la Russie méridionale et la Crimée: par la Hongrie, la Valachie et la Moldavie. Paris: Bourdin, 1840-1842.
A könyvbemutató helyszíne:Földtani Szakkönyvtár 

Időpontja: 2017.04.25. (kedd) 14.00 óra.

Archívum (előző hónapok könyvei)

Legújabb kiadványaink: 

Gyalog László, Maros Gyula, Pelikán Pál (szerk.); Albert Gáspár, Budai Tamás, Budai Zsófia, Gál Nóra, Kercsmár Zsolt, Magyar Árpád, Palotás Klára, Selmeczi Ildikó, Tóth György:
Budapest geokalauza – Budapest Geoguide.
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), Budapest, 2016. 314 p.
(Magyarország tájegységi térképsorozata)      

  

Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet története II. 1965-2012.

Az Intézet számos munkatársának közreműködésével az anyagot összegyűjtötte és szerkesztette:

Bodoky Tamás és Polcz Iván

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI),  Budapest, 2016. 726 p.

 

Kercsmár Zsolt (szerk.); Budai Tamás, Csillag Gábor, Kercsmár Zsolt, Selmeczi Ildikó, Sztanó Orsolya: Magyarország felszíni képződményeinek földtana. Magyarázó Magyarország földtani térképéhez (1: 500 000).
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), Budapest, 2015. 62 p.
(Magyarország földtani térképsorozata – Geological Map Series of Hungary)             

Kercsmár, Zsolt (editor); Budai, Tamás, Csillag, Gábor, Kercsmár, Zsolt, Selmeczi, Ildikó, Sztanó, Orsolya:
Surface geology of Hungary. Explanatory notes to the Geological map of Hungary (1: 500 000).
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), Budapest, 2015. 66 p.
(Magyarország földtani térképsorozata – Geological Map Series of Hungary) 

Küldetésnyilatkozat (pdf formátumban)  
A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Országos Földtani és Geofizikai Szakkönyvtára — mint a föld- és rokontudományok egyedüli magyarországi szakkönyvtára — küldetésének tekinti hogy a könyvtári dokumentumokat (legyen az nyomtatott vagy elektronikus), Magyarország és szomszédos területeket is beleértve, a teljesség igényével gyűjtse, feltárja, rendszerezze, megőrizze és átadja kutatóinak, oktatóinak, a diákoknak és minden érdeklődő honpolgárnak.
Ezzel szolgálva a földtani és geofizikai kutatást, népszerűsítve a földtani és geofizikai tudományt, segítve más rokonterületről érkezetteket és bekapcsolódva a hazai és külföldi könyvtárközi dokumentumellátás rendszerébe is.
Szeretnénk olyan felhasználóbarát könyvtárat kialakítani, amellyel segítjük a tudományos kutatást, elméleti és gyakorlati oktatást, önképzést, művelődést, a jövő szakembereinek képzését.
A könyvtár együttműködik más felsőoktatási, kutatási és egyéb tudományos intézetekkel is és segíti a Magyarhoni Földtani Társulat valamint a Magyar Geofizikusok Egyesülete tevékenységét is.