Mexikói–Magyar környezetföldtani együttműködés

Témavezető: dr. Scharek Péter
Környeztföldtani Osztály

 

Az 1996 óta tartó együttműködés, a környezetföldtan területén hasznosítva a mexikói fél talajtani és a magyar fél földtani kutatási tapasztalatait. Közös kongresszusi anyagok és publikációk összeállítása, a laboratóriumi vizsgálatok módszereinek fejlesztése az eredmények alapján a műszerek kalibrálása.

Az együttműködés a mexikóvárosi Universidad Nacional Autonóma de México (UNAM) Földtani Intézete és a budapesti Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) között az 1980-as évek közepén kezdődött. 1995-ben fogalmaztuk meg az első közös projektet, környezetföldtani kutatások a Río Turbio völgyében (Guanajuato állam), majd 1998-2000 között a projekt folytatásaként vizsgálatokat végeztünk Léon város környezetében és a Lerma folyó középső völgyében. A vizsgálatok második szakaszában már az időközben megalakult, Centro de Geociencias nevű, az UNAM Juriquillában (Querétaro állam) felépült kutatóközpontjával voltunk kapcsolatban. Ugyancsak kapcsolatba kerültünk az Universidad Autonóma del Estado de México (UAEM Toluca) és az Universidad Autonóma del Estado de Hidalgo (UAEH Pachuca) egyetemek környezetföldtani kutatásokat végző intézeteivel, kutatóival. A három mexikói közreműködő egyetemen előadásokat tartottunk közös munkánk eredményeiről, fogadott minket Guanajuato állam akkori kormányzója (későbbi szövetségi elnök), Vicente Fox Quezada úr valamint a Mexikóvárosi Polgári védelem vezetője, Ing. Luis Wintergerst Toledo úr és munkatársaik valamint a Servicio Geológico Metropolitano (Mexikóvárosi Földtani Szolgálat) szakemberei. A látogatások idején előadásokkal és konzultációkkal részt vettünk a környezetföldtani kutatások tervezésében és a terepi vizsgálatok megkezdésében.

2006-2007 években a munka Querétaro államban folytatódott. Itt hasznosítottuk a Magyar Állami Földtani Intézet tapasztalatát a geokémiai mintavételezésben és a nehézfémek – különösen a Hg – laborvizsgálatában.

Újabb két éves periódusra kaptunk támogatást. A téma címe: „Hg és más nehézfémek kimutatása és vizsgálata electroremeditation módszerrel talaj és üledékmintákban San Joaquin térségében, Mexikóban”

Tevékenység 2012-ben: Nyomdai munkák, mexikói fél látogatása Magyarországon , magyar kiutazás Mexikóba , közös mexikói-magyar-EU  projekt értekezlet tartása Idrijában (Szlovénia), pályázat írás.