Részvétel a "Geotermikus energia helyzetének áttekintése" rövid kurzuson

 
Projekt azonosítója: HU03-0016-C1-2014 
Projekt neve: Részvétel a "Geotermikus energia helyzetének áttekintése" rövid kurzuson 
Projekt időtartama: 2016. 06. 01. - 2016. 11. 30.
Projekt intenzitása: 100%
Projekt támogatási összege: €  29 933

A projekt rövid ismertetése

A projekt keretében a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) 10 munkatársa UNU Geothermal Training Programme Orkustofnun - National Energy Authority által meghirdetett „GEOTHERMAL ENERGY OVERVIEW” rövidkurzuson kíván részt venni, az EGT Alap RENEWABLE ENERGY PROGRAMME Sub-programme2 finanszírozása által. A kurzuson részt vevők az MFGI alkalmazásában álló kutatók, mindegyikük érdekelt a geotermikus hőenergia hasznosítás, az alternatív, megújuló, fenntartható energiaforrások felhasználásában. A kutatók az elmúlt években több, a témához kapcsolódó nemzetközi projektben részt vettek. A rövid kurzus során betekintést kapnak itthon kevésbé ismert, vagy alkalmazott technológiákba, alternatív megoldásokra, lehetőség nyílik szakmai tapasztalatok cseréjére, nehézségek, problémák feltárására, megoldási lehetőségek átbeszélésére. A projekt során Magyarország és donor Izland között szorosabbá válik az együttműködés, erősödik a szakmai partnerkapcsolat, a felek új élményeket, tapasztalatokat tudnak beépíteni további szakmai tevékenységükbe. A résztvevők hazai beszámolói alapján geotermiával foglalkozó hazai szakemberek szélesebb rétege ismerkedhet meg az Izlandon szerzett tapasztalatok eredményeivel, az ott megismert eljárásokkal, módszerekkel.

Projekt megvalósulása

2016. október 11-14 között az MFGI 11 munkatársa vett részt a rövidkurzuson, amely során a következő programon vettek részt:
A kinn tartózkodás első felében bemutatásra került a geotermikus erőforrások és rendszerek ismertetése, geotermikus energia használatának előnyei és fenntarthatósága, geotermális fejlesztés és kutatás fázisai, geotermális energia hasznosítása, környezeti megfontolások a geotermális fejlesztések kapcsán.  

Az idő második felében dél Izland geotermikus fejlesztéseit és geotermikus jelenségeket tekintették meg a résztvevők.
Például a Hellisheidi Geotermális Erőmű, a Hverargerdi Geotermális Erőmű kisérleti üvegházai, a Thingvellir Nemzeti Park geotermális mezője, illetve a geotermális energia korai felhasználása Reykjavikban

Projekt keretében szervezett előadások

Előadói nap

2016. november 17-én került sor a résztvevő kollégák bemutatója az intézet munkatársai számára a rövidkurzuson tapasztaltakról, hallottakról és látottakról. Az itt elhangzott előadások PDF formátumban elérhetőek az alábbi linkeken:

További előadások:

Doktoranduszok Fóruma 2016
Kerékgyártó Tamás: Az izlandi geotermikus rövidkurzus tapasztalatai