In memoriam Dr. Kókay József

A geológia ismét elveszítette egy kiemelkedő hazai egyéniségét: Dr. Kókay József, intézetünk nyugdíjas tudományos főmunkatársa 2013. december 31-én, életének 86. évében eltávozott közülünk. Nyugdíjasként is — ameddig csak egészsége engedte — heti rendszerességgel járt be az intézetbe, hogy folyamatban lévő kutatásaihoz mindig felkészült legyen a legfrissebb nemzetközi szakirodalomból, és intézeti kollégáival konzultáljon.
 
Hatalmas ismeretanyagát önzetlenül adta át a fiatalabb szakembereknek, akiknek rendszeresen kirándulásokat is szervezett az általa jól ismert terepi helyszínekre. Egy ilyen kiszállás felért egy tanfolyammal: nemcsak rétegtani és tektonikai ismeretanyagunk bővült, de az ősmaradványok pontos meghatározásában is mindig számíthattunk idős kollégánk szaktudására.
 
Munkássága kiemelkedő a hazai miocén — elsősorban a Dunántúl, ezen belül is a Herend-márkói és várpalotai kőszénterületek — kutatásában. Rétegtani, őslénytani, ősföldrajzi kutatásainak eredményeit összefoglaló munkái nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségűek.
 
Emlékét megőrizzük.